Postav hlídku – Harper Lee – recenze

Jack Shakespearow/20. května 2021/Romány/5 min. číst

Postav hlídku - Harper Lee - recenze

Postav hlídku - Harper Lee - recenze

Knižní recenze: Postav hlídku

Autor: Harper Lee

Recenzent: Martina Melišková

Celkové hodnocení:

Doplňující informace:

  • Vydavatelství: Mladá fronta
  • Překlad: Jana Hejná
  • Původní název: Go Set a Watchman
  • Recenzent knihu četl: 4 hod. 55 min.
  • Počet stran: 232

Na všechny změny se nelze připravit

Domov by měl vonět bezpečím, klidem a zažitými pravidly, která nikdo a nic neohrozí. Příjemný stereotyp, který pod střechou rodného domu panuje, by neměl nahlodat zub času ani situace vládnoucí venku za oknem. Co když se to ale přece jen stane?

Obsah

Jean Louise Finchovou, přezdívanou Scout, už čtenáři znají z předchozího díla této autorky. Roky pokročily vpřed a z dívky se stala mladá žena s vlastním názorem, kterého se nehodlá vzdát. Po dlouhé době přijíždí z New Yorku, kde žije, do rodného města Maycomb. První chvíle strávené s blízkými jsou i přes její obavy příjemné… Ale pak to přijde a ona zjišťuje, že už nic není takové, jaké to bylo dříve. Neklidná společenská situace má vliv i na její rodinu, takže Scout zjišťuje, že svým nejbližším, počínaje otcem, přestává rozumět. „Obhájce negrů“, jak Attica kdysi nepěkně přezdívali, už najednou zasedá v Radě občanů, jejíž zásady hraničí s rasismem. Dokáže se Scout s tímto faktem vypořádat? Nebo na Maycomb a jeho obyvatele úplně zanevře?

Porodit lidskou bytost je velmi nepříjemná věc. Bývá to komplikovaný, velmi bolestivý a někdy i riskantní proces. Neobejde se bez krve. Podobně je to i s civilizací. Jean se nachází v posledních mučivých porodních bolestech. Rodí se něco nového a nejsem si jistý, jestli se mi to bude líbit, ale zřejmě se už nedožiji toho, abych to viděl.Harper Lee
Hříšně bohatý - Megan March - ukázka

Harper Lee je charakteristická tím, že nestaví na dynamiku děje, ale dává si záležet na tom, aby dílo čtenáře zasáhlo, podnítilo v nich bouři emocí i myšlenek. Tuto metodu aplikovala v příběhu Jako zabít ptáčka a použila ji i zde. Děj plyne pomaličku, ale o typické, pro čtenáře otravné stagnaci zde mluvit nelze, jelikož se neustále rozrůstá přehled Jeany Louise o okolním dění. Zobrazení tohoto progresu je nenáročné, nevtíravé a čtenáře nevyčerpává.

Postav hlídku se čte o trochu rychleji než autorčino předchozí dílo. Přestože obsahuje text málo dialogů, nemá to velký dopad na plynulost čtení. Výrazná změna, které si ihned všimne každý, kdo četl Nezabíjejte ptáčka, nastala v pozici vypravěče. Jean Louise už není ta, kdo čtenáře doprovází příběhem, ale autorka nabízí specifický typ vyprávění ve třetí osobě, ve kterém je hlavní ženská postava v centru pozornosti. Mnohokrát se čtenář setká s nevlastní přímou řečí, která v podobě první osoby reprodukuje myšlenky a pocity Jeany Louise.

Harper Lee, autor

Harper Lee, autor

Proč se všechno, co jsem na tomto světě milovala, během dvou dnů rozbilo na malé kousky? To se snad ke mně obrátí zády? Cal nás milovala jako vlastní matka. A teď tam sedí a vnímá mě jako bělošku. Vychovávala mě, a najednou jsem jí lhostejná.Harper Lee

Příběh se často vrací do minulosti, která však nezpomaluje děj, ale má své opodstatnění. Vzpomínky na dětství Jean Louise mnohdy přinášejí odpovědi na otázky, které si čtenář kladl již v předchozím díle. Některým skutečnostem, které jsou pro čtenáře podstatné, tady však autorka naopak nepřikládala velký význam (nejvýraznější příklad je postava bratra Jema). V jistých chvílích může důslednější čtenář pocítit zklamání, případně rozčarování z toho, že důležitým skutečnostem autorka nevěnovala dostatek prostoru. Míra zklamání je však velmi subjektivní a závisí na konkrétním čtenáři a jeho požadavcích.

Knihu Postav hlídku si můžete zakoupit zde:

Přestože jde o volné pokračování autorčina debutu, osobně si neumím představit, že bych po této knize sáhla, aniž bych si přečetla první část. Sice bych neměla nepořádek v postavách, vztahových vazbách nebo v ději, ale myslím, že bych byla ochuzena o nejednu myšlenku či chvíli plnou různorodých pocitů. Postav hlídku tedy doporučuji přečíst až poté, co se seznámíte s první částí.

Závěr

Pokud si nepotrpíte na dynamický děj plný pádů a vzestupů, zamotaných zápletek či mrazivého napětí a dokážete ocenit i procítit emotivní rovinu příběhu, tato kniha je napsána přesně pro vás. Na první pohled totiž vypadá naprosto banálně, ale čím více se nad ní zamýšlíte, tím více otázek vám začne vrtat hlavou. Harper Lee současnému čtenáři podává svědectví o tom, jaká společenská situace panovala v době vzniku této knihy, a největší bizarností je, že poselství, které zde lze nalézt, neztrácí na hodnotě ani v dnešní době.

Plusy a charakteristické rysy

  • jednoduchá dějová linie
  • autorka staví na rovině pocitů, nikoliv na dynamice
  • současnost se prolíná se vzpomínkami na dětství Jeany Louise
  • méně dialogů
  • množství krásných myšlenek
  • vyprávění ve třetí osobě s prvky nevlastní přímé řeči
  • množství změn, které nemusí být po chuti každému čtenáři

Pro koho ano

  • pro milovníky klasické literatury
  • pro ty, kteří přečetli knihu Jako zabít ptáčka
  • pro čtenáře, kteří dokáží ocenit, je-li dílo emotivní
  • pro ženy i muže

Pro koho ne

  • pro čtenáře, kteří si potrpí na dynamiku děje
  • pro ty, kteří typické rysy knihy Jako zabít ptáčka brali jako základ, který by měl zůstat neměnný (příběh z perspektivy dítěte, dějová odbočení popisující dětství, bezstarostnost v kontrastu s vážným motivem knihy…)

Redakce Ideahunter.cz doporučuje

Jako zabít ptáčka - Harper Leeová - cena

Jako zabít ptáčka

Maycomb v Alabamě je bezvýznamné ospalé provinční městečko obklopené poli s bavlnou. Ve 30. letech 20. století jsou Spojené státy americké zachváceny hospodářskou krizí, ale ta se obyvatel Maycombu dotýká jen okrajově. O letních prázdninách je největší starostí osmileté Čipery a dvanáctiletého Jema vymýšlení plánu, jak vylákat místního podivína z jeho dobrovolného domácího vězení. Když je ale mladý černoch obviněn ze znásilnění bílé dívky…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Knižní recenze: Jako zabít ptáčka

Černobílý svět - Kathryn Stockett - cena

Černobílý svět

Společenský román a jedna z nejúspěšnějších amerických knih posledních let. Hluboký a dojemný příběh zasazený do 60. let 20. století na americký Jih je vyprávěn očima tří výjimečných žen. V době panující rasové segregace se mladá běloška slečna Skeeterová s pomocí moudré Aibileen a rázovité Minny rozhodne ukázat svět očima černých hospodyň, čímž převrátí vzhůru nohama město i způsob, jakým se na sebe dívají ženy – matky, dcery, pečovatelky, přítelkyně.…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Slib - Damon Galgut - cena

Slib

Název románu se týká slibu, který Rachel, matka rodiny Swartových, dala černošské služce Salome: stane se majitelkou domku, v němž na pozemku Swartových bydlí. Manžel umírající Rachel slíbí, že její slib splní. Slib však zůstává téměř 40 let nesplněn. Před námi se postupně odhalují osudy bělošské rodiny stejně jako dějiny Jihoafrické republiky od apartheidu přes nadějný nástup Nelsona Mandely až po současnost. Za román získal autor roku 2021 Bookerovu cenu…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Poslední aktualizace: 2. 12. 2023

Jack Shakespeare

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je mistr slova. Psaní mu dává křídla. Na křídlech fantazie objevuje nepoznané, z ptačí perspektivy se dívá na svět a popisuje jeho rozmanité barvy, lidi, věci a věcičky tohoto světa. Jelikož se jeho poslední sbírka básní Hladový jako spisovatel moc neprodává, přivydělává si u nás psaním recenzí a blogů. A dělá to opravdu dobře.

Zdroje

  1. Wikipedie: Harper Leeová,  Img – Harper Lee

Přidat komentář

Pro lepší online zážitek používáme „cookies“. Díky nim přesněji analyzujeme návštěvnost, upravujeme reklamu a uživatelská nastavení. Souhlasíte se zpracováním souvisejících osobních údajů?

Více o cookies