Odvaha – Markéta Lukášková – recenze

Jack Shakespearow/5. července 2024/Romány/5 min. číst
Odvaha, Markéta Lukášková - knižní recenze

Odvaha, Markéta Lukášková - knižní recenze

Knižní recenze: Odvaha

Autorka: Markéta Lukášková

Celkové hodnocení:

Doplňující informace:

  • Vydavatelství: Motto
  • Originální název: Odvaha
  • Počet stran: 280
  • Rok vydání: 2024
  • ISBN: 9788026726463

Zdá se, že válkou nic neskončilo…

Každý z nás už četl minimálně jednu knížku, která zobrazuje život běžných občanů během 2. světové války. Avšak jen málokteré dílo zachycuje období po válce, což v nás jen vzbuzuje domněnku, že válkou vše skončilo a dobro zvítězilo nad zlem. Pravda si ale sladce hoví na opačném protipólu a důkazem je i titul Odvaha od české autorky Markéty Lukáškové.

Obsah

50. léta minulého století, Praha se vzpamatovává z války a Ada Loblová, která přežila koncentrační tábor, zjišťuje, že na Židy se stále nahlíží stejnou optikou. Bydlí v přiděleném bytě se svou nemocnou matkou, předčasně ukončila studium medicíny, a tak pracuje jako pomocná síla v nemocnici.

Komunistický režim, který není o nic lepší než nacisté, ji připraví o všechno. Je obviněna z protistátní činnosti, čeká ji soud a vtom přichází nabídka, která by ji na první pohled mohla zachránit. Stačí jen odpovědět ano nebo ne a její život rázem nabere jiný spád. Nicméně, jak se čtenář bude moci přesvědčit, žádná odpověď není ideální…

„Přežila tak deportaci, tábor, otcovu smrt, ponižující pád do chudoby, hypochondrickou matku a její věčnou úzkost, vyhazov ze školy i šikanu v práci. Kdo po tomhle všem chce být Židem, chce vlastně dobrovolně umřít. V Boha, který tohle dopustil, Ada už nikdy věřit nebude.“Markéta Lukášková

Recenze

Příběh zachycuje několik postav, se kterými se čtenář rychle seznámí. Kromě Ady se do centra pozornosti dostávají i její přítelkyně nebo mužské charaktery, přičemž – jak se později ukáže – každý z nich má potenciál zahrát si v jejím životě důležitou roli. Jedinečnost knihy spočívá právě v autenticitě charakterů, jejichž povahové vlastnosti jsou čtenáři podány velmi zručně. Náturu jednotlivých postav publikum odhaluje prostřednictvím jejich činů plynule zakomponovaných do příběhu, nikoli pomocí prvoplánových popisů.

Odvaha se čte nesmírně rychle a snadno. Nejsou zde přítomny žádné prvky, které by dějový spád zpomalovaly, případně by odkláněly pozornost na zbytečné situace. Příběh neustále postupuje plynulým tempem, četné dialogy a minimum popisných pasáží mají za následek ještě rychlejší progres ve čtení. Pokud vás kniha osloví, přečtete ji ve skutečně rekordním čase, klidně i během jednoho dne.

Knihu Odvaha si můžete zakoupit zde:

Příběh má potenciál ve čtenáři ještě dlouho doznívat, protože mnohé okolnosti ho popoženou k tomu, aby se zamyslel nad důsledky vlastních dosavadních rozhodnutí. Právě tento motiv je v knize nejvýraznější – tvárnost života a síla rozhodnutí, která během něj uděláme. Daný aspekt povyšuje knihu na jakýsi vyšší level a historický román najednou nutí čtenáře reflektovat a přehodnocovat svoji životní cestu.

Závěr

Jednoduše podané dílo s hlubší myšlenkou a historickým poselstvím, které neslábne ani o 70 let později. Pokud jste dosud nic od Markéty Lukáškové nečetli, Odvaha ve vás vzbudí chuť přečíst si i její předchozí knihy. Příběh je vypointován, děj nezpomalují žádné zbytečné prvky a odkrývá i tu část naší historie, již mnoho autorů přehlíží.

Pro koho doporučujeme:

  • pro muže i pro ženy
  • pro mladší i starší čtenáře
  • pokud máte rádi knihy, které vás okouzlí svou jedinečností

Plusy:

  • postavy mají autenticky podaný povahový profil
  • rychlé a nenáročné čtení
  • žádné zbytečné popisy
  • plynulá dějová gradace
  • v závěru knihy je přiblížen historický kontext a osudy skutečných postav, které se zapsaly do historie
  • pěkná hlavní myšlenka

Mínusy:

  • žádné jsme nenašli

Redakce Ideahunter.cz doporučuje knihy od autorky Markéta Lukášková

InTyMně - Markéta Lukášková - cena

InTyMně

Všechno, co neuložíte, se jednou ztratí. A ztratit vzpomínky na dětství a dospívání v devadesátkách a na přelomu tisíciletí, to by byla škoda. V této knize nejsou ty vaše, ale spousta z nich vám bude povědomá. Jsou dětsky naivní, pubertálně vzdorné a taky dospělácky bolestné. Budete se u nich smát, pokyvovat hlavou a pocítíte úlevu, že v tom všem zmatku, co se v životě děje, rozhodně nejste sami.…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Co vás v dějáku nenaučili - Markéta Lukášková - cena

Co vás v dějáku nenaučili

Moderní české dějiny tak, jak je neznáte. Podle podcastu Příběh, který se opravdu stal. Pamatujete na školní dějepis? Vždycky končil druhou světovou. Jenže právě to, co nás v dějáku nenaučili, ovlivnilo naše životy nejvíc. Jak se komunisté dostali k moci, že propaganda byla i v seriálech, že politika do sportu bohužel vždycky patřila nebo že lidé utíkali ze země v horkovzdušném balonu. Nečekejte hromadu dat, ale skutečné příběhy i náladu.…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Majonéza k snídani - Markéta Lukášková - cena

Majonéza k snídani

Láska není příčinou vztahů, ale jejich důsledkem. Ema měla s emocemi vždycky problém. Místo, aby je prožívala, raději je pitvá a sama si drží odstup i nadhled. Nejvíc ze všeho chce analyzovat lásku. Co je vlastně zač a proč třeba jejím rodičům zmizela? Proč zůstává tichá babička s despotickým dědou? Proč si její nejlepší kamarád nepřizná, kam ho táhne jeho srdce? Některé věci ale pochopíte jen tak, že se do nich namočíte, a proto se sama pustí.…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Jack Shakespeare

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je mistr slova. Psaní mu dává křídla. Na křídlech fantazie objevuje nepoznané, z ptačí perspektivy se dívá na svět a popisuje jeho rozmanité barvy, lidi, věci a věcičky tohoto světa. Jelikož se jeho poslední sbírka básní Hladový jako spisovatel moc neprodává, přivydělává si u nás psaním recenzí a blogů. A dělá to opravdu dobře.

Přidat komentář

Pro lepší online zážitek používáme „cookies“. Díky nim přesněji analyzujeme návštěvnost, upravujeme reklamu a uživatelská nastavení. Souhlasíte se zpracováním souvisejících osobních údajů?

Více o cookies