Hrad ve Skotsku – Julie Caplin – recenze

Jack Shakespearow/5. července 2024/Romantické a erotické/5 min. číst
Hrad ve Skotsku, Julie Caplin - knižní recenze

Hrad ve Skotsku, Julie Caplin - knižní recenze

Knižní recenze: Hrad ve Skotsku

Autorka: Julie Caplinová

Celkové hodnocení:

Doplňující informace:

  • Vydavatelství: Cosmopolis
  • Originální název: The Christmas Castle in Scotland
  • Počet stran: 320
  • Rok vydání: 2022
  • ISBN: 9788027138043

9. díl série Romantické útěky – má ještě čím překvapit?

Izzy McBrideová zdědí v mladém věku majestátní hrad ve Skotsku, ale radost z dědictví jí kazí jedna věc – rozsáhlá usedlost si žádá nemalou rekonstrukci, na kterou nemá peníze. Do hradu se přestěhuje s cílem vymyslet plán, jak z tohoto místa udělat luxusní hotel, ale předčí ji její matka Xanthe. Na Vánoce přijme první hosty, kteří sice zaplatili štědrou zálohu, ale nejkrásnější svátky v roce jsou těsně před dveřmi. A tak se Izzy ocitá nejen ve finanční, ale i časové tísni.

Obsah

Hrad v krátké době prochází expresní menší předělávkou a Izzy v něm postupně vítá své nové přátele, kteří jsou odhodláni nenechat ji v problémech samotnou. Mezi nimi je i Ross – tajuplný akademik a spisovatel, který si na hradě pronajal pokoj, aby měl dostatek klidu na napsání své další knížky. Izzin život tak v poměrně krátké době nabírá rychlý spád, ocitá se v koloběhu nových událostí, a když plány nevycházejí podle představ, nade vše začíná řešit i svůj soukromý milostný život.

„Když matka odplouvala v obláčku parfému a spokojenosti, Izzy tam seděla a zírala na dveře. Dvacet pět tisíc liber. To bylo hodně peněz. Dost na opravu střechy i na zaplacení renovací a oprav, pokud Xanthe všechny neutratí za tapety. Zavrtěla hlavou. Dalo by se to zvládnout.“Julie Caplin

Recenze

Julie Caplin je známá tím, že její romány nejsou zrovna nabité akcí a napětím, které by braly dech. Spíše se zaměřuje na vykreslení atmosféry, prostředí a myšlenek či rozvíjejících se vztahů mezi postavami. Jinak tomu není ani v tomto případě. Děj plyne pomalu, je protkán situacemi, které příběh navenek nikam neposouvají, ale šperkují jeho specifického „ducha“.

Toto specifikum autorčiny tvorby rozdělí čtenáře na dvě skupiny. První z nich si knihu vychutná do posledního puntíku a nechá se unášet na vlnách romantického příběhu, zatímco ta druhá pocítí už v první třetině knihy nespokojenost a nudu. V příběhu se často totiž nacházejí popisy, které dokážou text prodloužit i o několik odstavců.

Knihu Hrad ve Skotsku si můžete zakoupit zde:

Nedočkavé čtenáře to může po čase iritovat a pohánět, aby dané pasáže přeskakovali, čímž se však ukrátí o nejdůležitější atribut příběhu. Právě popisy a dotváření detailů jsou stavebním kamenem celé knihy. To, co dělá knihu jedinečnou, je její schopnost vnést publikum do prostředí, ve kterém se děj odehrává. Čtenář tak přímo cítí vůni lahodného jídla, ocitá se v přírodě posypané sněhem a stává se součástí malé komunity, která právě obývá hrad. V případě, že si tyto prvky nedokáže vychutnat, přichází o jediný požitek, který mu knížka dokáže poskytnout. Samotný děj je totiž příliš jednoduchý a předvídatelný na to, aby své publikum sám o sobě okouzlil.

Hrad ve Skotsku ve skutečnosti nepředstavuje typickou romantickou knížku. Milostná zápletka je zde většinou v pozadí a autorka čtenářovu pozornost směřuje spíše na zápletku týkající se renovace hradu. Vztahová rovina se rozplétá až v poslední třetině knihy, kdy se dvě hlavní postavy ohlížejí i do své minulosti a balancují na hraně nepříjemných zkušeností, které dosud zažily.

Závěr

Hrad ve Skotsku má potenciál okouzlit, ale určitě ne každého. Pokud si umíte vychutnat jedinečnou atmosféru a netrváte na tom, aby se děj posouval mílovými kroky vpřed na každé stránce, pak je kniha určena i pro vás. Vydáte se na cestu do Skotska, poznáte tamní gastronomii a projdete se starobylým hradem, který navíc ukrývá jedno malé tajemství.

Pro koho doporučujeme:

  • pro milovnice lehkých romantických příběhů
  • pro fanynky Julie Caplin
  • pokud máte chuť na oddechovku, díky které poznáte krásné prostředí Skotské vysočiny

Plusy:

  • jednoduchý a snadno čitelný příběh
  • autorka má talent na vykreslení atmosféry
  • rychlé oddechové čtení
  • 9. díl série lze číst, aniž byste předtím četli předchozí části
  • autentické zobrazení prostředí

Mínusy:

  • předvídatelný děj
  • pomalejší dějový spád

Redakce Ideahunter.cz doporučuje knihy od autorky Julie Caplin – série Romantické útěky

Vila v Itálii - Julie Caplin - cena

Vila v Itálii

Lia vždy snila o tom, že navštíví tyrkysově modré pobřeží Amalfi. Tenhle její sen ale nikdy nezahrnoval setkání s vlastním otcem, o jehož existenci neměla ani tušení. Teď však stojí před branami nádherné vily v Itálii, do které ji odmítají pustit. Díky staré fotografii dokáže, že je opravdu dcerou italského herce Ernesta, a situace se změní. Otcův manažer Raphael, naprosto neodolatelný mladý muž s nepřístupným výrazem, se ji rozhodne.…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Vinice ve Francii - Julie Caplinová - cena

Vinice ve Francii

Vychutnejte si pravé šampaňské a máslové croissanty podávané s proslulým francouzským šarmem. Hattie má zlomené srdce a cítí se mizerně. Když se jí naskytne příležitost pracovat dva měsíce na krásném sídle v oblasti Champagne, neváhá ani vteřinu a koupí letenky rychleji, než vyletí zátka z lahve šampaňského. Příprava velkolepého obřadu její sestřenice Gabby pro ni představuje šanci vypracovat se z pouhé…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Domek v Irsku - Julie Caplinová - cena

Domek v Irsku

Uvelebte se v oblíbeném křesle a užijte si výlet za dobrým jídlem a pitím na krásný irský venkov. Hannah se rozhodla pro velkou životní změnu – vymění kariéru úspěšné právničky z uspěchaného Manchesteru za šestitýdenní kurz vaření v Irsku. Cestou se zastaví v Dublinu, kde si užívá všechno, co nové město nabízí – irské speciality, skvělé drinky a také společnost charismatického Conora, se kterým se náhodou seznámí.…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Jack Shakespeare

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je mistr slova. Psaní mu dává křídla. Na křídlech fantazie objevuje nepoznané, z ptačí perspektivy se dívá na svět a popisuje jeho rozmanité barvy, lidi, věci a věcičky tohoto světa. Jelikož se jeho poslední sbírka básní Hladový jako spisovatel moc neprodává, přivydělává si u nás psaním recenzí a blogů. A dělá to opravdu dobře.

Přidat komentář

Pro lepší online zážitek používáme „cookies“. Díky nim přesněji analyzujeme návštěvnost, upravujeme reklamu a uživatelská nastavení. Souhlasíte se zpracováním souvisejících osobních údajů?

Více o cookies