Mengeleho děvče – recenze

Jack Shakespearow/28. září 2024/Životopisy/5 min. číst
Mengeleho děvče - recenze

Mengeleho děvče - recenze

Knižní recenze: Mengeleho děvče

Autorka: Veronika Homolová Tóthová & Viola Stern Fischerová

Celkové hodnocení:

Doplňující informace:

  • Vydavatelství: Ikar
  • Originální název: Mengeleho dievča
  • Počet stran: 376
  • Rok vydání: 2017
  • ISBN: 9788024934501

Vzpomínky plné bolesti, které jsou dnes výstrahou…

Příběhy, které zachycují zvěrstva, odehrávající se během druhé světové války, si vždy zákonitě vyslouží přívlastek silné. Ačkoli se tak stane právem, menší problém nastává v momentě, kdy se na trh dostane zpověď obsahem a popsanými zážitky převyšující maximální hranici emocionality drtivé většiny knih se stejnou tématikou. Tehdy se ke slovu silný musí najít mocnina.

Obsah

Čtyři koncentrační tábory, pokusy doktora Mengeleho a únik ze spárů nacistů… Na jeden život se toho rýsuje vskutku dost. Viola Stern Fischerová byla v období druhé světové války obyčejnou mladou dívkou, která milovala svou rodinu a začínala objevovat sama sebe i díky prvnímu vzplanutí lásky. Doba se však změnila a její rasa se pro tehdejší společnost, především pro její politické zástupce, stala nečistou. Nastala deportace, dehonestování lidských práv, nelidské podmínky, smrt rodinných příslušníků a nechutné pokusy na lidských bytostech, jejichž součástí byla i Viola. Je možné se s těmito vzpomínkami vypořádat a znovu začít žít?

Recenze

Děj je vyprávěný z pohledu první osoby a po čase čtenář nabývá pocit, že má k paní Viole blíže než ke kterémukoli vypravěči, se kterým se dosud v knihách setkal. Její slova jsou upřímná a nenesou náznaky patosu či zbytečného tlačení na city. Všechny situace, ať už zachycují bezstarostné období nebo popisy zvěrstev, která se udála v táborech, působí jako monolog osoby, která sedí vedle vás.

Prvkem, kterého si všimne každý čtenář a který lze označit za málo předpokládaný, je pokora. Navzdory všemu, co se událo v životě vypravěčky, je ze slov cítit neuvěřitelnou skromnost a smíření se s životem takovým, jaký je. I tato skutečnost přispívá do „emocionálního balíčku“ knihy, který ve svém nitru zaznamenává širokou škálu pocitů. Laskavost a pokora se nejvýrazněji projevuje v pasážích, kde paní Viola vzpomíná na své rané mládí a rodinné příslušníky.

Knihu Mengeleho děvče si můžete zakoupit zde:

Kromě široké emotivní stránky má však kniha i informativní charakter, neboť obsahuje informace, které čtenáři v takovém rozsahu neposkytne žádný objektivní a strohý zdroj. Do hloubky může načíst jen osoba, která byla součástí období, které naštěstí dnes patří jen do dějin. Jen málokde se setkáte s tak důkladným a rozsáhlým popisem některých skutečností, které druhou světovou válku doprovázely. K tomuto dojmu dozajista přispívají i fotografie, ke kterým čtenář obdrží i rozsáhlejší komentář, nejen stručný a neutrální popis.

Závěr

Mengeleho děvče je obtížná četba, která však svému publiku nedovoluje knihu zavřít. S občasným přibouchnutím publikace a hrůzou v očích je však určitě třeba počítat. Přestože jde o bolavé a strastiplné čtení, knihou proplujete rychle, za což odpovídá i její forma – těžké téma je zpracováno stylem přístupným široké mase. A to je v případě tohoto skutečného příběhu obrovská výhoda.

Pro koho doporučujeme:

  • pro čtenáře, kteří se zajímají o období druhé světové války a chtějí na něj nahlédnout z pohledu jedné osoby
  • pro muže i pro ženy
  • pro ty, kteří mají v oblibě silné a dojímavé skutečné příběhy

Plusy:

  • silný příběh napsaný s pokorou a lidskostí
  • jazykově jednoduché a nenáročné zpracování
  • množství detailů, které nezprostředkují ani historické prameny
  • množství silných a drastických pasáží, ze kterých se zvedá žaludek
  • knížka zbytečně netlačí na city – všechny emoce vyplývají z textu přirozeně
  • součástí knihy jsou i fotografie

Mínusy:

  • žádné jsme nenašli

Redakce Ideahunter.cz doporučuje:

Chlapec z osvětimských stájí - Dexter Ford Henry Oster - cena

Chlapec z osvětimských stájí

Autor této knihy se narodil jako Heinz Adolf Oster v Kolíně nad Rýnem a bylo mu pět, když se v roce 1933 dostali nacisté k moci. Šrouby se postupně utahují, rodina se musí přestěhovat do židovského ghetta v Lodži a odtud je jen krůček k transportu do Osvětimi. Tam se chlapci podaří získat práci ve stájích u koní a to mu dodává sílu žít a neztrácet naději ani v nejhorších časech.…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Dívka v pruhovaných šatech - Ellie Midwoodová - cena

Dívka v pruhovaných šatech

Strhující román založený na skutečném příběhu Židovky Heleny Citrónové a nacistického důstojníka Franze Wunsche Německo, rok 1947. Na stole doktora Hoffmana, amerického psychiatra sloužícího v Německu, přistává podivný soudní případ týkající se poválečné denacifikace. Před soud je předvolán bývalý osvětimský dozorce, Franz Dahler. Ten si s sebou bere nečekaného svědka – svou bývalou vězenkyni, která je v současnosti i jeho manželkou…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Zpověď doktora Mengeleho - Christopher Macht - cena

Zpověď doktora Mengeleho

Rozhodoval o životě a smrti vězňů v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau. Pro své zvrácené experimenty si vybíral zejména ženy a děti, obzvláště ho zajímala dvojčata. Nikdy nebyl dopaden a potrestán, dokonce ani po útěku do Jižní Ameriky, kde ho po letech poznala bývalá vězeňkyně. Své rozhovory s Mengelem si zapisovala, tato kniha je jejich výsledkem..…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Jack Shakespeare

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je mistr slova. Psaní mu dává křídla. Na křídlech fantazie objevuje nepoznané, z ptačí perspektivy se dívá na svět a popisuje jeho rozmanité barvy, lidi, věci a věcičky tohoto světa. Jelikož se jeho poslední sbírka básní Hladový jako spisovatel moc neprodává, přivydělává si u nás psaním recenzí a blogů. A dělá to opravdu dobře.

Přidat komentář

Pro lepší online zážitek používáme „cookies“. Díky nim přesněji analyzujeme návštěvnost, upravujeme reklamu a uživatelská nastavení. Souhlasíte se zpracováním souvisejících osobních údajů?

Více o cookies