Nízkokalorické těstoviny s dýní a šalvějí

Tomáš Lukáč/27. května 2023/Recepty/5 min. číst
zdravý veganský recept – Zero těstoviny s dýní a šalvějí

Dýně nebo cuketa spolu s čerstvou šalvějí jsou skvělou kombinací, která vynikne v různých jídlech. Doporučuji vyzkoušet například rizoto s dýní a šalvějí či krémovou cuketovou polévku se smaženými lístky šalvěje. Ale můj nejoblíbenější recept je tento. Těstoviny s dýní a šalvějí, kde ve vedlejší roli vystupují i kešu oříšky, dýňová semínka a grilovací koření na zeleninu Sonnentor, které tomuto jídlu dodává jedinečnou chuť.

  • Čas přípravy: 25 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • Dýně: 800 g
  • Menší žlutá cuketa: 250 g
  • Menší cibule: 2 ks
  • Kešu oříšky: 100 g
  • Dýňová semínka: 80 g
  • Sůl
  • Pepř
  • Koření na grilovanou zeleninu Sonnentor
  • Čerstvé lístky šalvěje
  • Parmezán/chedar: 100 g
  • Zero noodles
bezkalorické nudle s dýní a šalvějí

V receptu jsme použili tyto produkty

Postup

1. Na olivovém oleji restujeme cibulku a v mezidobí si očistíme a nakrájíme klasickou bílou dýni na nudličky. Druhů a odrůd dýní je mnoho, ale pro tento recept se více hodí dýně, která se nazývá také chřestová nebo „dýně na vaření“, která se texturou a chutí podobá cuketě.

Za vyzkoušení určitě stojí i varianta tohoto jídla se špagetovou dýní. Ta je známá tím, že se díky struktuře dužiny dá po uvaření rozdělit na dlouhá vlákna – „špagety“ a používá se v receptech jako náhrada těstovin.

2. Dýni dusíme na slabém ohni cca 10 minut. Osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou žlutou cuketu, černý mletý pepř, čerstvé lístky šalvěje nakrájené nadrobno a grilovací koření na zeleninu Sonnentor a vaříme dalších 10 minut.

Koření Sonnentor
Grilovací koření na zeleninu Holy Veggie obsahuje mimo jiné i řasu Nori 3 % či směs květin, růžovou chrpu 6,4 % a měsíček 5,4 %. Řasu Nori asi znáte spíše jako „obal“, do kterého se balí sushi, ale má i jiné všestranné využití v gastronomii a tomuto koření dodává specifickou nezaměnitelnou chuť.

3. Křupavý efekt a množství zdravých tuků a bílkovin dodáme jídlu přidáním nadrobno nakrájených kešu oříšků a dýňových semínek. Společně dusíme ještě 5 minut a omáčka je hotová.

4. Samozřejmě můžete k omáčce zvolit své oblíbené těstoviny, já jsem v tomto receptu použil BIO Zero Noodles – nízkokalorické těstoviny, které jsou vyrobeny z konjakové mouky, jsou bezlepkové a vhodné i pro vegany. Jejich příprava je jednoduchá. Opláchněte je pod teplou vodou a vařte 3 minuty.

5. Příprava tohoto jídla vám nezabere více než 25 minut. Je to zdravé lehké sezónní jídlo, které určitě stojí za vyzkoušení. Posypte nastrouhaným chedarem nebo parmezánem a můžete servírovat. Dobrou chuť!

Přidat komentář

Pro lepší online zážitek používáme „cookies“. Díky nim přesněji analyzujeme návštěvnost, upravujeme reklamu a uživatelská nastavení. Souhlasíte se zpracováním souvisejících osobních údajů?

Více o cookies