Podraz – Sandra Brown – recenze

Jack Shakespearow/24. ledna 2023/Detektivky a thrillery/5 min. číst
Podraz - Sandra Brown - recenze

Podraz - Sandra Brown - recenze

Knižní recenze: Podraz

Autorka: Sandra Brown

Celkové hodnocení:

Doplňující informace:

  • Vydavatelství: Ikar
  • Recenzent knihu četl: 5 hodin
  • Počet stran: 360
  • Rok vydání: 2018
  • ISBN: 9788024937175
  • Originální název: Sting

Nic není tak, jak se zdá…

Oblíbená autorka Sandra Brown vám přináší mezinárodní bestseller plný nečekaných zvratů a dechberoucího sexuálního napětí, který vám nedovolí knihu odložit, dokud nepřečtete poslední stránku.

Obsah

Jordie Bennetová a Shaw Kinnard se poprvé potkají v baru třetí cenové kategorie, a přestože si jeden druhého se zájmem všimnou, věci se ubírají směrem, se kterým tak úplně nepočítají. Jordie do baru vylákal telefonát, ve kterém jí bylo oznámeno, že v daném podniku získá informace o svém bratru Joshovi, který je momentálně na útěku a má kriminální minulost. A Shaw se v baru ocitl z důvodu, že jeho úkolem je Jordie zabít.

Plány, které měl se svým společníkem, se však na poslední chvíli změní a Shaw Jordie unese s tím, že doufá, že ho navede k penězům, které ukryl její bratr. V místě svého úkrytu však oba zjišťují dvě věci – že jeden druhému nemůže věřit vůbec nic a že je k sobě přitahuje něco, co je silnější než jejich vůle. Vztah únosce a zajatkyně se tak začíná vyvíjí úplně jinak, než by čekali. Ve vzduchu však visí nejen nedůvěra, ale také jejich minulost, která vůbec není průzračná a přináší s sebou jedno šokující odhalení za druhým.

Podraz - Sandra Brown - ukázka

Myslím, že nebude ničím výjimečným, bude-li mít čtenář po dočtení knihy Podraz rozporuplné pocity. Především pak ten druh čtenáře, který si knihu koupil na základě faktu, že je zařazena do kategorie thrillery či kriminálky. Nejde totiž o kriminálku či thriller v pravém slova smyslu, přestože v příběhu vystupují vyšetřovatelé a děj je protkán zločinem.

Zobrazení těchto krimi prvků je totiž podáno velmi osobitě, s osobitým rukopisem autorky. Vyšetřovatelský tým mezi sebou mnohdy komunikuje prostřednictvím humorně laděných dialogů, avšak ne vždy tento humor do příběhu úplně „pasuje“ a v celkovém kontextu to vyznívá, jako by si detektivové neuvědomovali vážnost situace a zlehčovali ji. O to více jejich postoj k případu kontrastuje s jinými prvky, které se v knize objeví – na místo činu se přesouvají helikoptéry, vražda jim naruší jejich životy natolik, že všechno ostatní jde okamžitě stranou.

„Jordie Bennetová byla jednoduše nedostupná. S takovou tváří a postavou si mohla vybírat. Při pohledu na ni prostě nezůstal žádný muž chladný. Což bylo dost na hovno. Shawa totiž najali na to, aby ji zabil.“Sandra Brown

Stejně je tomu i u dvojice Jordie a Shawa – krásky a drsného zásadového profesionála, kteří mezi sebou často komunikují, jako by vůbec nebyli v pozici zločince a oběti. Místy se také zdá, že Jordie daná situace, ve které se ocitla, vůbec nenahání strach. Vzájemná přitažlivost mezi nimi často proráží na povrch natolik, že se čtenář očekávající strhující krimi příběh musí několikrát ujistit, zda si omylem nevzal špatnou knihu a nezačetl se do příběhu, který s thrillerem koresponduje jen okrajově.

Dobrou zprávou však je, že se kniha čte nesmírně rychle, takže i zklamaná část čtenářů nebude mít pocit, že se s příběhem trápí nějak moc dlouho. Kromě toho se čtenář na konci knihy propracuje k závěru, který je překvapivý a přináší několik zvratů, se kterými předem nepočítal. Autorka tedy vymyslela příběh, který je docela lákavý a zajímavý, ale jeho podání s příměsí romantických prvků nemusí sednout každému.

Mohlo by vás zajímat:

Podraz je ten typ knihy, který si najde spokojenou čtenářskou základnu, ale kvůli mírně zavádějící prezentaci se nemusí dostat do správných rukou. Příběh doporučujeme spíše ženám, které neprahnou po tvrdém a napínavém thrilleru, ale chtějí v příběhu najít i nějakou tu romantickou zápletku. Pokud nemáte od knihy velká očekávání, jedná se o docela příjemné oddechové čtení na jeden nebo dva večery.

Knihu Podraz si můžete zakoupit zde:

Závěr

Nápad dobrý, ale samotné zpracování neuspokojí každého. Romantická linie vrhá negativní stín na krimi zápletku, postavy občas jednají neadekvátně k dané situaci, čímž snižují důvěryhodnost děje. Množství prvků je vykresleno laicky, místy příběh působí, jako by ho psal někdo, kdo se o kriminálku jen pokouší, ale značně podcenil svou přípravu. Kniha Podraz tedy není pro skalní fanoušky krimi, kteří jsou zvyklí na pořádné napětí. Na druhé straně je to však příjemná kniha pro čtenáře, kteří kriminálkám moc nepropadli, ale chtějí osvěžit svou knihovnu romantickým thrillerem.

Pro koho doporučujeme:

  • pro ženy, které hledají romantický příběh s prvky thrilleru
  • pro ty, kteří si chtějí přečíst netradiční oddechový příběh s krimi zápletkou
  • pro nenáročné čtenáře kriminálek
  • pro ty, kteří hledají oddechové čtení, které se čte samo

Plusy

  • příběh obsahuje zvraty, které čtenář neočekává
  • kniha se čte nesmírně rychle
  • spojení romantiky a krimi prvků

Mínusy

  • nejde o thriller či kriminálku v pravém slova smyslu
  • romantická zápletka ubírá na autenticitě kriminálních prvků
  • autorka měla dobrý nápad, ale podání není moc povedené
  • množství okamžiků působí amatérsky a úsměvně

Informace o knize

  • Postavy:
    • Jordie Bennetová
    • Shaw Kinnard
  • Žánr: thriller
  • Témata: únos, mafie, peníze

Autorka

Sandra Lynn Brownová, rozená Coxová (narozena 12. března 1948), je americká autorka romantických románů a napínavých thrillerů. Brownová publikovala díla i pod pseudonymy Rachel Ryanová, Laura Jordanová a Erin St. Sandra Brown píše profesionálně od roku 1981, vydala více než osmdesát románů a na celém světě vyšlo až osmdesát milionů výtisků jejích knih. Její díla byla přeložena do 34 jazyků.

Během své bohaté spisovatelské kariéry vydala mnohá úspěšná díla z žánrů krimi a klasické i historické romantické literatury.

Sandra Brown – autorka

Redakce Ideahunter.cz doporučuje

Dům zrcadel Ben Cheetham - cena

Dům zrcadel

Před dvěma lety rodina Piperových utekla z Fenton House poté, co se jejich sen o novém životě změnil v nevýslovnou noční můru. Dům je od té doby prázdný a všichni kromě lovců duchů a okultních fanatiků se mu vyhýbají. Nyní se Piperovy cosi snaží nalákat zpět do Fenton House. Je však to „něco“ zlovolná nadpřirozená bytost? Nebo je tu nějaké pozemštější vysvětlení? Ať už je pravda jakákoliv, Adam a Ella Piperovi brzy zjistí, že budoucnost jejich…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Pohádka Stephen King - cena

Pohádka

Charlie Reade vypadá jako obyčejný středoškolák, ale už toho má dost za sebou, život se s ním rozhodně nemazlil: máma mu umřela při autonehodě, z táty se stal alkoholik. Ve svých sedmnácti Charlie potkává Howarda Bowditche, samotáře z domu na vysokém kopci. Na zahradě za domem stojí zamčená kůlna, z níž se linou příšerné zvuky. Pan Bowditch umírá a Charlie zjišťuje, že mu dům odkázal – spolu s tajemstvím, které bude…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

V zahradě zášti Camilla Bruce - cena

V zahradě zášti

V Chicagu se o ní leccos povídalo. Dobrým sousedům v Indianě se možná občas něco nezdálo, ale kdo by čekal něco zlého od dobromyslné vdovy, které v životě nepřálo štěstí, je vzorná matka a poctivě chodí kostela? Kdyby jen věděli, čím prošla… Muži k ní přijížděli plni očekávání a nadějí s celým svým majetkem, avšak odjíždět je nikdy nikdo neviděl. Belle Gunnesová na farmě v La Porte totiž dávno přišla na to, že muži nejsou složití. Že žena se na tomhle světě…číst více

Knihu koupite v eshopu: 

Poslední aktualizace: 2. 12. 2023

Jack Shakespeare

Jack Shakespearow

Jack Shakespearow je mistr slova. Psaní mu dává křídla. Na křídlech fantazie objevuje nepoznané, z ptačí perspektivy se dívá na svět a popisuje jeho rozmanité barvy, lidi, věci a věcičky tohoto světa. Jelikož se jeho poslední sbírka básní Hladový jako spisovatel moc neprodává, přivydělává si u nás psaním recenzí a blogů. A dělá to opravdu dobře.

Přidat komentář

Pro lepší online zážitek používáme „cookies“. Díky nim přesněji analyzujeme návštěvnost, upravujeme reklamu a uživatelská nastavení. Souhlasíte se zpracováním souvisejících osobních údajů?

Více o cookies